فیدتروهای سرامیکی یک قطعه اساسی و پرکاربرد در تجهیزات مربوط به خلاء است که امکان انتقال و دریافت سیگنال های الکتریکی به داخل محیط های خلاء را بدون نشت امکان پذیر می کنند. همچنین برای حسگرهای دمایی، فشارسنج ها و اتصالات مربوط به المنت ها این قطعات مورد استفاده قرار می گیرند.
فیدتروهای سرامیکی، عایق الکتریکی کامل را با بدنه رسانای تجهبزات ایجاد می نمایند. بطورکلی فیدتروها دارای سه بخش اصلی پین مرکزی یا رسانا (conductor)، بدنه فلزی یا غلاف (header) و قسمت عایق هستند. پین مرکزی وظیفه ارسال سیگنال های الکتریکی را بر عهده دارد. قسمت غلاف امکان اتصال فیدترو به بدنه تجهیزات را مهیا کرده و قسمت عایق فاصله بین پین و غلاف را پر می کند. مواد عایق مورد استفاده در ساخت فیدتروهای سرامیکی می تواند از جنس رزین های پلیمری، مواد شیشه ای و قطعات سرامیکی تفجوشی شده باشد. فیدتروهای شیشه ای و سرامیکی قابلیت استفاده در ولتاژهای بالاتر و جریان های ضعیف تر را دارند. البته فیدتروهای سرامیکی قابلیت استفاده در دماهای بالاتری نسبت به فیدتروهای شیشه ای را دارند و مقاومت آن ها در برابر تنش های مکانیکی نیز بسیار بیشتر است. بخصوص اینکه در فیدتروهای شیشه ای امکان ترک برداشتن در اثر ضربه و لرزش زیاد است. مقاومت فیدتروهای سرامیکی در برابر شوک های حرارتی نیز بسیار بالاتر است.
ساخت فیدتروهای سرامیکی یکی از خدمات قابل ارائه در شرکت موادپژوهان پویا است که طراحی قطعات بنابه نظر مشتری قابل انجام است. در این قطعات حداکثر ولتاژ کاری پیش از شکست الکتریکی، مقاومت عایق سرامیکی بین پین و بدنه و میزان جریان عبوری پارامترهایی هستند که در طراحی در نظر گرفته می شود. در این شرکت فیدتروها با ولتاژ کاری بین ۱ تا ۱۰۰ کیلو ولت طراحی و ساخته می شود. این قطعات دارای مقاومت و عایق الکتریکی تا میزان ۲ ترا اهم هستند.
بحث مهم در رابطه با فیدتروها بحث هرمتیک سیل و اتصال ایده آل بین سرامیک و فلز است. این قطعات از طریق استفاده از طریق روش های استاندارد اتصال سرامیک/فلز با موفقیت انجام می شود و قطعات مورد نظر آزمون نشتی گاز هلیم را تا (mbar.l/s) 10⁻¹¹ با موفقیت می گذرانند. فیدتروهای سرامیکی در مقایسه با اتصالات مشابه با شیشه و چسب های اپوکسی قابلیت کاربرد تا دماهای بالا حدود ۵۰۰ درجه سانتی گراد بدون نشتی و قابلیت مقاومت در برابر ضربه و ترک را دارا می باشند.
سرامیکهای متالایز برای کاربردهای خاص در تجهیزات اندازهگیری فشار، سیستمهای خلاء، مایکروویو و ابزارهای الکترونیکی تولید میشوند و دارای خواص دیالکتریک با لایه سطحی رسانا هستند. این قطعات با روشهایی مانند مولی منگنز، اسپاترینگ، آبکاری و اتصال مستقیم مس به سرامیک ساخته میشوند. شرکت موادپژوهان پویا امکان متالایز کردن سرامیکهای پیچیده را فراهم کرده و آنها را با فلزاتی مانند نقره، نیکل، مس و طلا پوشش میدهد. سرامیکهای آلومینایی با خلوص بالا در این فرآیند استفاده شده و قابلیت تحمل ولتاژهای بالا را دارند. این قطعات برای اتصال سرامیک به فلز در محیطهای خلأ بالا و آزمونهای نشتی گاز هلیم کاربرد دارند.
اتصالات بایمتال برای اتصال قطعات و لولههای ساختهشده از دو جنس متفاوت مانند فولاد زنگنزن و آلومینیوم یا تیتانیم در تجهیزات خلأ و مبدلهای حرارتی استفاده میشوند. به دلیل تشکیل ترکیبات شکننده در روشهای جوشکاری معمولی، این اتصالات با روشهای جامد مانند جوش انفجاری، جوش اصطکاکی و جوش نفوذی ساخته میشوند. شرکت موادپژوهان پویا تولید این قطعات را با ابعاد ۲/۱ تا ۲۰ اینچ و از جنس فولاد زنگنزن و آلومینیوم در گریدهای مختلف انجام میدهد. این اتصالات متالورژیکی استحکامی چندصد مگاپاسکالی دارند و در صنایع خلأ، نفت و گاز و کرایوژنیک کاربرد دارند. همچنین، در واحدهای جداسازی اتمسفر برای اتصال مبدلهای حرارتی و ستونهای اصلی فرآیند بهکار میروند.
یکی از روشهای موثر و پیشرفته برای ایجاد اتصال کاملاً آببند یا هرمتیک سیل، استفاده از فرآیند جوشکاری با لیزر
🔬 سیستمهای خلاء و اهمیت آنها در صنعت سیستمهای خلاء به مجموعه تجهیزاتی اطلاق میشود که فرآیندها و اندازهگیریهای فیزیکی
🔍 مفهوم هرمتیک سیل و اهمیت آن در سیستمهای خلاء واژه سیل (Seal) یا درزبندی در مقابل نشت (Leak) قرار